Geeft uw EPD u hoofdpijn?

  • Algemeen
  • Business

Wanneer u als arts of zorgprofessional dagelijks werkt met een Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), dan kan dit soms best frustrerend zijn en irritaties geven. Het ophalen en bijwerken van patiëntgegevens verloopt regelmatig erg traag en dagelijks gaat er zo veel kostbare tijd verloren aan wachten. Uw IT-manager hoort uw klachten, maar kan vaak de bottleneck niet vinden. Als de frustratie hoog begint op te lopen, en u hoofdpijn begint te krijgen van de performance van uw EPD, dan is het tijd om Tuuring in te schakelen.

EPD-systeem erg traag

De afgelopen maanden heeft het team van Tuuring veel gesprekken gevoerd met experts uit de healthcare sector. We hoorden van artsen, verplegers, IT-managers en managers vaak dezelfde klachten terugkomen. Ze moeten lang wachten om patiëntgegevens op te vragen, te bewerken en op te slaan. Wachttijden van 30 seconden zijn vaker de norm dan een uitzondering.

Hierdoor wordt het werken met een EPD als onprettig ervaren. Kostbare wachttijd gaat ten kosten aan het verlenen van zorg aan patiënten. Van sommige afdelingen hoorden we dat ze notities van patiënten apart opschreven om deze aan het einde van de dag in het EPD te updaten. Afgezien van de privacy gevaren is dit natuurlijk het tegenovergestelde van het doel van een EPD. Het moet de zorg voor de patiënt en zorgverlener makkelijker maken.

EPD performance monitoring

In de gesprekken kwam ook naar voren dat er binnen een ziekenhuis, op IT-gebied, regelmatig iets is wat niet goed werkt. Applicaties zijn traag en het vinden van een oplossing duurt lang of lukt niet. Doordat het EPD de backbone is van vrijwel iedere zorginstelling, heeft dit systeem invloed op alle processen en subsystemen en daarom wordt vaak de performance van het EPD als standaard genomen voor de algemene performance. Via lijstjes van uw leverancier ziet u hoe uw omgeving scoort ten opzichte van andere ziekenhuizen. Met deze informatie kunt u alleen weinig, want u weet niets over de parameters en het referentiekader.

Optimaliseren van processen

Dus als u met de klachten van patiënten en gebruikers aan de slag wilt gaan, dan gaat u als eerste in gesprek met uw leveranciers. Via dure consultancy gaat iedere partij aan de slag met zijn eigen software / proces. Er is alleen niemand die kijkt naar de relatie tussen alle systemen. Het ontbreekt te vaak aan de tools om een totale performance van alle processen inzichtelijk te maken.

Deze overkoepelende laag kan Tuuring aanbrengen. Ons systeem analyseert alle performance data van gebruikers, applicaties en infra/cloud systemen en ziet direct de bottlenecks. Hiermee kunt u veel gerichter de performance van uw systemen en processen verbeteren.

Tuuring haalt de frustratie weg

Door gebruik te maken van Tuuring Performance Insights kunnen wij exact meten hoe lang oncologen, verpleegkundigen en andere professionals moeten wachten op informatie uit de systemen. We kijken niet alleen naar uw EPD, maar ook naar alle andere subsystemen en de IT-infrastructuur die u gebruikt. Met onze oplossing heeft u al binnen 2 weken op detail inzicht in EPD proces performance en kunt u stappen ondernemen.

Als u de grootste frustratie bij uw medewerkers wilt wegnemen, en de productiviteit wilt verhogen, vraag dan een vrijblijvende demonstratie aan. Wij zorgen ervoor dat IT voor ú en uw team en uw organisatie gaat werken.